Afdrukken

Voorspatborden

Geschreven door marcel. Gepost in Uncategorised

Te zwakke constructie voorspatbord ophanging


De voor spatborden had ik gemonteerd middels 10 x 4 strippen aan de voorwiel ophanging. Tijdens het rijden trilden de spatborden nogal. Op zich is enige flexibiliteit geen enkel probleem en als de spatborden in een extreem geval de band zouden raken zou dit ook geen groot probleem zijn. Echter ik had er geen rekening mee gehouden dat de montagemoeren in het profiel van de band zouden kunnen slaan en dan de hele constructie zouden meenemen. En precies dit gebeurde in de Sibbergrubbe in Valkenburg. Gevolg was dat de constructie verboog en het spatbord onder het wiel terecht kwam en onherstelbaar beschadigd werd. Het spatbord is ter plekke gedemonteerd en thuisgekomen is het andere spatbord ook gedemonteerd en is de bevestigingsconstructie verstevigd. De platte strippen zijn vervangen door kokerprofielen en aan de bovenzijde is een extra steun aangebracht. Tevens is ervoor gezorgd dat aan de onderzijde van het spatbord geen onderdelen uitsteken die zich in het profiel kunnen 'vast'-bijten.

In de onderstaande foto is de beugel te zien vóór montage in de grondverf.  De vlakke strippen zijn vervangen door 10 x 10 kokerprofiel.

 

En in gemonteerde toestand. De bevestigingsbouten zijn alleen aan de binnenzijde van het spatbord aangebracht. Tevens is het spatbord middels carrosserie kit verlijmd om los trillen te voorkomen. Aan de bovenzijde is een M8 bout aangebracht die aan de bovenzijde van de wielophanging is geschroefd. Hierdoor is een driepuntsophanging gecreëerd die stabiel zou moeten zijn.

Na deze modificatie zijn de spatborden stabiel en trillen niet meer overmatig. Enige flexibiliteit is noodzakelijk om afbreken te voorkomen.

  •