Afdrukken

Dashboard

Geschreven door marcel. Gepost in Uncategorised

Interieur

 

  • Dashboard vervangen


Het oorspronkelijke dashboard was een MDF plaat met daarin de BMW klokken verwerkt. Dit dashboard was door de grootte van de BMW klokken en een goede afleesbaarheid alleen maar a-symmetrisch te plaatsen. Dit heb ik vervangen door een symmetrisch dashboard met weer de klokken van BMW. Teven heb ik een aluminium paneel met o.a. de alarmlichten, mistlichten, USB aansluiting, 12 volt stekker en reserve schakelaars aangebracht om het aluminium uit de rest van de auto te laten terugkomen. De Lichtschakelaar en een turbodrukmeter (noodzakelijk om de turbodruk goed te kunnen instellen en controleren) zijn aan de linkerzijde van het stuur geplaatst. De BMW klokken heb ik aangepast door de lichtschakelaar en de mistlichtschakelaar eraf te zagen waardoor het zo smal werd dat het symmetrisch paste. Tevens heb ik een handschoenenkastje toegevoegd; ik weet dat dit niet bij het principe van een Lotus Super 7 past, maar het blijkt wel heel handig te zijn. Ook het stuur is vervangen door een kleiner sportstuur van 34 cm doorsnede (het oorspronkelijke stuur was 43 cm) gekocht bij FK Automotive in Duitsland. In het midden van het stuur is het logo aangebracht.

 

Voor:

 

Na:

En een detail van de schakelaars in het aluminium paneel:

 Op zich was deze dashboard indeling acceptabel, maar niet op alle vlakken praktisch.

  • Een navigatie systeem is moeilijk te plaatsen (staat altijd voor de klokken)
  • De turbometer is er "een beetje bijgehaald"
  • En ik moest nog een paar knoppen toevoegen
  • Nogal moeilijk afleesbaar wanneer de zon erin schijnt, waarschijnlijk door de kijkhoek
  • De randen van de scuttle waren zichtbaar en deze vertoonden enige beschadigingen.

Daarom maar een reserve dashboard gekocht en dit zoveel als mogelijk kleiner gemaakt. Hierdoor bleek het ook achter het stuur te monteren, zoals het bij de meeste autos het geval is. Tevens bleef de zichtbaarheid van alle instrumenten goed en ontstond er ruimie achter he dashboard paneel. Hiermee aan de slag gegaan. Allereerst eeb houten exemplaar gemaakt om de indeling te kunnen bepalen.

 

Dit heb ik vóór de scuttle geplaatst waardoor er een groter vlak en een rustiger beeld ontstaat. Deze plaat heb ik bekleed en van uitneembare panelen voorzien, welke fungeren als verzamelplaat voor de klokken en knoppen en voor een opbergvak

Zoals te zien is, is er nu ook plaats ontstaan voor het navigatiesysteem en het geheel oogt veel symetrischer en rustiger. De panelen heb ik bekleed met schuimrubber en sky leer (gewoon aan de achterzijde gelijmd en geniet). De montagebouten zitten nu vast in het houten paneel waardoor het gehele dashboard met 6 vleugelmoeren te demonteren is.

De vlakken voor de knoppen en het opbergvak als het aluminium omhulsel van de BMW klokken heb ik voorzien van dezelfde folie als de striping op de buitenzijde van de auto.

Hieronder het resultaat vanaf de zijkant gezien.