Wrapping
buitenzijde wrappen
Het "plaatwerk" van de kitcar heb ik uit Engeland ontvangen en zoals reeds in het hoofdstuk van de bouw vermeld is zaten hier een aantal beschadigingen op, o.a. tengevolge van transport. Deze wilde ik wegwerken. Tevens wilde ik van de gelegenheid gebruik maken om de volgende zaken aan te pakken:
- Het opknappen van de aluminium zijpanelen. Het aluminium is erg gevoelig voor vervuiling en beschadigingen, die dan ook nog eens moeilijk weg te werken zijn (doffe plekken, kleine krasjes, steenslag, etc.)
- De motorkap en de neus als één geheel met elkaar verbinden. In de praktijk openen ze al als geheel, maar de scheiding tussen de neus en de motorkap was afgewerkt met een zwarte kitlijn waardoor het optisch 2 delen leken. Ik vind persoonlijk een geheel doorlopende motorkap tot aan de neus mooier.
- Kleurverschillen en beschadigingen wegwerken en
- Striping aanbrengen voor een sportievere look.
Een mogelijkheid is natuurlijk het gehele plaatwerk laten spuiten. Zelf heb ik onvoldoende ervaring om een mooi egaal resultaat te krijgen. Een andere optie is wrappen, voordeel hiervan is dat het goedkoop is, reversibel (als iets niet goed is kun je gewoon de folie weer verwijderen) en zelf uit te voeren. Ik had dit al eerder met de motor van mijn vrouw Sonja gedaan. Deze had een gedateerde zwart grijze kleur die enigszins gemoderniseerd kon worden. Hier heb ik de kuipdelen gedemonteerd, schoongemaakt en ontvet en vervolgens van een blauw metalieke folie voorzien, zie onderstaand resultaat.
Voor:
en na:
Omdat dit eigenlijk best wel gemakkelijk te doen is, ondanks dat het best veel tijd kost, heb ik besloten de Nooitgedacht ook te wrappen. Zou het niet naar tevredenheid lukken, dan is het snel weer verwijderd. Nadeel is dat wrappen maar een beperkte levensduur heeft. Op autos wordt een levensduur van 5 tot 7 jaar aangehouden. Ik verwacht op de kitcar en motor veel langer vanwege het feit dat deze meestal binnen staan en minder vaak buiten komen en dus maar beperkte tijd aan weersinvloeden blootgesteld worden.
Allereerst gestart met alle beschadigingen wegwerken middels plamuren en vervolgens in kleur spuiten om doorschijnen van de ondergrond door de folie te voorkomen (de gele folie is hier sowieso gevoelig voor).
Beschadigingen op de scuttle
en de overgang van de motorkap naar de neus wegwerken
Waarna de overgang geplamuurd en gespoten is. Tevens het moment om middels PVC tape het effect van een striping te testen. Het kleurverschil tussen de folie en de originele topcoat is duidelijk op de foto te zien ondanks het feit dat beiden volgens dezelfde RAL kleur gemaakt zijn.
De zwarte striping ziet volgens mij goed uit, zowel qua contrast als ook de afmeting.
Hierna kunnen alle onderdelen van de auto gedemonteerd worden om zo min mogelijk te hoeven snijden in de folie. Tevens kan alles dan goed worden gereinigd, want stof (vuil) is fataal voor een goed resultaat. Onderstaand de gedemonteerde onderdelen
Ik heb de onderdelen onderhand zo vaak in mijn handen gehad dat nummeren of labelen niet meer nodig is!!
Hierna kan het wrappen beginnen, eerst de aluminium zijkanten. Ik heb besloten deze in geborsteld donker aluminium uit te voeren. Aan de onderzijde heb ik een gele bies gezet om de auto iets langer te laten uitzien. Door de constructie van de auto (uitlaat onder de auto door en de bodem OP het frame) is deze iets hoger dan zijn professioneel gebouwde soortgenoten.
Hierna de achterzijde gewrapt
en uiteindelijk de motorkap incl neus. Regelmatig heb ik hulp moeten inroepen van het gehele gezin, en zelfs mijn moeder, omdat het hanteren van grote stukken folie toch wel meerdere handen vereist (of truuks die ik nog niet vaardig ben). Bij de filmpjes is een korte impressie gegeven van het werk dat het wrappen met zich meebrengt; vooral engelen geduld. Echter het gaat steeds beter naarmate het "gevoel" voor het werken met de folie toeneemt. De haarföhn hanteren en het te wrappen oppervlak vooraf goed bestuderen helpt enorm.
Het uiteindelijke resultaat is in de fotos hieronder afgebeeld.
Op de bovenstaande fotos is het effect van het geborstelde aluminium (folie) mooi te zien. De kleur verandert met de lichtinval. Uiteindelijk is de striping over de motorkap en de achterzijde hier ook mee gemaakt.
De volgende stap is de spatborden ook geel te maken om de auto een iets breder aanzien te geven; de auto wordt nu eigenlijk optisch afgebakend door de zwarte spatborden. Dit is tevens een goede gelegenheid steenslagfolie op de achterspatborden aan te bengen; is echt wel noodzakelijk. Hieronder het uiteindelijke resultaat.