Afdrukken

Deuren

Geschreven door marcel. Gepost in Uncategorised

Deuren

Tijdens het toeren met de kitcar, en dan vooral op de autosnelweg, waaide het nogal hard in de auto. Dit is op zich vervelend, maar dit veroorzaakt ook veel lawaai. Daarom was het gewenst enige zijdelingse bescherming aan te brengen. In eerste instantie heb ik geprobeerd de wervelingen enigszins terug te dringen door het aanbrengen van plexiglas zij-schermen.

Dit functioneerde redelijk en drong de wervelingen enigszins terug. Maar omdat we ook vaker langere afstanden willen afleggen naar bijvoorbeeld de Eifel of de Vogezen of deelnemen aan toertochten van de Sevenclub was dit nog niet voldoende. Daarom heb ik besloten om zelf "harde" deuren te gaan maken.

Ik ben gestart met het maken van verstelbare scharnieren op basis van standaard gegalvaniseerde paumelles met M8 aansluitdraad. Hiervoor is een maatgemaakt vormstuk uit 4 mm staal gemaakt dat nauw aansluit aan de raamstijlen. 

 

Hierna heb ik een basisframe voor het onderste deel van de deur gemaakt uit 15 mm precisie verwarmingspijp. Dit is licht, lasbaar en gemakkelijk te buigen met een standaard buigtang.

 

Nadat de vorm correct was en goed aansloot bij het chassis heb ik met karton een mal gemaakt.

Op basis van deze mal heb ik 2 mm dikke PVC (Forex) op maat gemaakt en op de deur gemonteerd middels carrosserie kit (polymeer kit). Er is voor PVC gekozen omdat dit gemakkelijk vormbaar is middels verhitten (noodzakelijk voor de uitstulpingen rondom de stoelen), goed is te lijmen, goed te lakken is en goed beplakt kan worden met wrap-folie. Zie hieronder het resultaat. 

 Hierna heb ik door Daemen Kunststoffen in Geleen 2 mm dikke polycarbonaat ruiten laten maken. Aan de bovenzijde heb ik deze over 4 cm laten buigen voor extra stijfheid. Polycarbonaat (Lexan) is gekozen omdat dit licht en nagenoeg onbreekbaar is. In eerste instantie had ik voor PMMA (Plexiglas) gekozen maar dit scheurde door spanningen. Om het gewicht zo laag mogelijk te houden is de kunststof ruit is constructief onderdeel van de deur dus er komt spanning op wanneer de deur belast wordt. Lexan is hier ongevoelig voor. 

 

Na het aanbrengen van de wrap-folie, het vastkitten van de ruiten, het aanbrengen van aluminium afwerking op de scharnieren en de benodigde rubberen klemprofielen voor waterdichtheid, is onderstaand het resultaat te zien.

  

 

Om de deuren dicht te houden gebruik ik een elastiek (welke normaliter gebruikt worden voor tenten e.d.) welke eenvoudig rondom een slotbout getrokken wordt. Dit werkt perfect omdat bewegingen van de deur ten opzichte van de carrosserie prima opgevangen worden. Een starre verbinding zou hieronder te lijden hebben.

In de praktijk werken de deuren prima en ze maken, in combinatie met het dak, de auto redelijk waterdicht. Ook windgeruis wordt prima buiten gehouden.

Het gewicht ligt onder de 4 kg per deur, hetgeen prima is maar helaas niet kan concurreren met de Donkervoort deuren met minder dan 1 kilogram.