Afdrukken

Dak

Geschreven door marcel. Gepost in Uncategorised

 Dak:

 

Na een tijdje dakloos rijden met mijn Nooitgedacht, groeide toch de noodzaak om de auto iets meer weerbestendig te maken. Dus moest er een maat gemaakt dak komen.

Nadeel van de standaard daken is dat ze in gesloten toestand het in- en uitstappen nogal belemmeren. Daarom wilde ik een alternatieve constructie die moest voldoen aan de volgende eisen:

  1. Dak dat "te openen" is
  2. snel te monteren en op te bergen in de auto
  3. "redelijk" waterdicht

 

ad 1: dak dat te openen is

Hiermee bedoel ik een dak dat het in en uitstappen makkelijk maakt. Hiervan zijn enkele voorbeelden op internet te vinden. Hieronder enkele voorbeelden.

 De bovenstaande oplossingen zijn mooi, maar zitten vast op de auto en zijn niet gemakkelijk te verwijderen. Het idee van het linker plaatje (met de aluminium kap), waarbij het dak naar voren opent, is prima echter dit dak is maar 10 graden te tillen waardoor de instapruimte amper vergroot.

Omdat dit idee goed is heb ik besloten een vergelijkbaar dak te maken dat geheel verticaal geplaatst kan worden. De basis is een buizenframe gemaakt van 12 mm vierkant koker en 12 mm pijp. Dit frame scharniert in de raamstijl die gemaakt is uit 6 mm dik aluminium en stevig aan het chassis bevestigd is. Hierdoor komen er geen krachten op de scuttle.

Scharnier bevestigd middels M6 kroonbouten

 

In de onderstaande foto is het dak in geopende toestand te zien

Wanneer het dak geopend is en de deur geopend is de instap vergelijkbaar als bij niet gemonteerd dak; dus gewoon over de zijkanten instappen.

 

 

ad 2: Op te bergen in de auto

Om het gehele dak in de auto te kunnen meenemen zijn alle buizen van het frame los, en middels M6 bouten aan elkaar geschroefd. Het gehele frame kan uit elkaar geschroefd worden middels 4 bouten tot 6 aparte delen die achter de stoelen opgeborgen kunnen worden.

Onderstaand een foto van het frame van het dak in gemonteerde toestand.

 Het frame kan in zijn geheel verwijderd worden door aan de voorzijde de 2 kroonbouten eruit te schroeven. Hiermee komt het gehele frame los van de auto. Het frame kan uit elkaar geschroefd worden door de M6 verbindingsbouten eruit te schroeven.

Het zeil kan opgevouwen worden in de kofferbak

 In de praktijk rij ik in de zomerperiode zonder dak en laat ik het gemonteerd in de garage hangen. Wanneer ik langere afstanden ga rijden of er is kans op regen, dan monteer ik het frame middels de 2 bouten. Doordat het frame van dunne profielen gemaakt is valt het bijna niet op en lijkt de auto geheel open. Wanneer het noodzakelijk is kan ik dan binnen 2 minuten het zeildak in de rails aan de voorzijde schuiven en middels 12 drukknopen bevestigen.

 

 

ad 3: "redelijk" waterdicht

Om het dak waterdicht te maken heb ik gekozen voor zeil dat ook voor boten en luifels wordt gebruikt. Hiervoor ben ik terecht gekomen bij de firma ESVO (tenten en zeldoeken). 

Na het vervaardigen van het frame heb ik een oud tafellaken gebruikt om een mal te maken voor het zeil.

Met deze "mal" ben ik naar de lokale meubelmaker gegaan die op deze basis het zeil heeft genaaid. Ik had gepland het gehele zeil met drukknopen te monteren echter hij heeft mij geadviseerd aan het voorzijde een schuifrail te monteren waar het zeil middels een pees ingeschoven kan worden. Dit is een profiel zoals ook bij voortenten van caravans wordt gebruikt. Voordeel hiervan is dat het eenvoudig te monteren is en meteen waterdicht is.

Om ervoor te zorgen dat het zeil niet kan schuiven wordt het middels 2 drukknopen aan beide zijden bevestigd.  Op de onderstaande foto is het profiel waar het frame in gemonteerd is te zien. Tevens zijn de draaiknoppen te zien die het frame in gesloten toestand vast tegen het raamprofiel houd (tijdens het rijden buigt de ruit met het profiel ongeveer 1 cm naar achteren door de rijwind).

Op het frame is een rubberen klemprofiel geschoven dat voorkomt dat er water tussen het dak en het frame van de ruit door kan lekken.

Onderstaand het dak in gesloten toestand zowel van de voorzijde als de achterzijde.

 

Ervaring in de praktijk: het dak bevalt goed en is goed waterdicht. Alleen bij zware regenval komen er nog enkele druppels langs de raamstijlen naar binnen. Ik rij vaak met het frame erop; het zeil is dan héél snel gemonteerd.

Wel bleek al snel dat het dak tijdens het rijden open waaide (door de onderdruk die over de voorruit waait) en daarom heb ik achteraf nog een sluiting moeten maken. Omdat hier commercieel geen goede en stevige sluiting voor te vinden was (moet makkelijk te bedienen zijn omdat deze achter je schouders zit) heb ik een sluiting uit nylon gemaakt. Veel vijlen en schuren, maar het werkt perfect. Gewoon dichttrekken aan de oranje handvat en openen door op de arm van de sluiting te drukken. Werkt in principe als een grote wasknijper.